Σελίδες

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Νέος Κανονισμός Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων του Ε.Κ.Κ.

Ο νέος Κανονισμός Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (Ε.Κ.Κ.), θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου 2013 και αποτελεί εξέλιξη του προηγούμενου Κανονισμού, τον οποίο και αντικαθιστά στο σύνολο του.

Το Ε.Κ.Κ. συνέταξε τον παρόντα κανονισμό, με σκοπό να ανταποκριθεί στις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες της χώρας, καθώς και στις πολύπλευρες ανάγκες της κινηματογραφικής παραγωγής, λαμβάνοντας όμως υπόψη και τις παρατηρήσεις της κινηματογραφικής κοινότητας.

Ο Νέος Κανονισμός Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων, αποτελείται από καινοτόμα προγράμματα, ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ σεναριογράφου, σκηνοθέτη, παραγωγού, από την αρχή της ιδέας του μελλοντικού έργου, με στόχο την πρόσβαση των ελληνικών ταινιών σε ευρωπαϊκά προγράμματα καθώς και την εύρεση συμπαραγωγών.

Στο Νέο Κανονισμό περιλαμβάνονται 9 Χρηματοδοτικά Προγράμματα εκ των οποίων το Πρόγραμμα για Νέους Σκηνοθέτες (1η ή 2η ταινία) και Πρόγραμμα Παραγωγής Κινηματογραφικών Έργων Ντοκιμαντέρ είναι σε συγχρηματοδότηση με την ΕΡΤ.

1.Πρόγραμμα «Συγγραφή Σεναρίου – Development» 2.Βασικό Πρόγραμμα Παραγωγής Κινηματογραφικών Έργων 3.Πρόγραμμα Παραγωγής Κινηματογραφικών Έργων Χαμηλού Προϋπολογισμού 4.Πρόγραμμα Παραγωγής Κινηματογραφικών Έργων για Παιδιά και Εφήβους 5.Πρόγραμμα για Νέους Σκηνοθέτες (1η ή 2η ταινία) (συγχρηματοδοτούμενο από ΕΚΚ και ΕΡΤ κατ’ αναλογία 50%-50%) 6.Πρόγραμμα Παραγωγής Κινηματογραφικών Έργων Μικρού Μήκους 7.Πρόγραμμα Παραγωγής Κινηματογραφικών Έργων Ντοκιμαντέρ (συγχρηματοδοτούμενο από ΕΚΚ και ΕΡΤ κατ’ αναλογία 50%-50%) 8.Πρόγραμμα Κινήτρων για Προσέλκυση Ξένων Παραγωγών στην Ελλάδα με μειοψηφική συμμετοχή Έλληνα συμπαραγωγού 9.Πρόγραμμα Ενίσχυσης Ολοκληρωμένου Κινηματογραφικού Έργου

Με τον Νέο Κανονισμό δημιουργείται το Πρόγραμμα Παραγωγής Κινηματογραφικών Έργων για Παιδιά και Εφήβους, προκειμένου το ΕΚ.Κ. να στηρίξει τον κινηματογράφο που απευθύνεται σε ένα νέο κοινό, να προτρέψει τη νέα γενιά να ασχοληθεί με αυτήν την τέχνη και να τη συνδέσει με την εκπαίδευση.

Το Πρόγραμμα για Νέους Σκηνοθέτες (1η ή 2η ταινία) απευθύνεται σε όσους κάνουν τα πρώτα βήματά τους στον κινηματογραφικό χώρο προκειμένου να βρουν έκφραση οι καινοτόμες ιδέες τους. Για το λόγο αυτό, το Ε.Κ.Κ. έχει ήδη υπογράψει ιδιωτικό συμφωνητικό χορηγίας με την ΟΠΑΠ Α.Ε. ύψους 1.500.000 ευρώ για τα έτη 2012-2014, χρήματα τα οποία θα διατεθούν αποκλειστικά για το έργο νέων σκηνοθετών.

Το Πρόγραμμα Κινήτρων για Προσέλκυση Ξένων Παραγωγών στην Ελλάδα με μειοψηφική συμμετοχή Έλληνα συμπαραγωγού, έχει στόχο την μεγαλύτερη δυνατή προσέλευση ξένων ταινιών, ως αναπτυξιακό εργαλείο της κινηματογραφικής αγοράς για την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου τουριστικού μάρκετινγκ – τον «κινηματογραφικό τουρισμό», προβάλλοντας στο εξωτερικό τη χώρα μας, που ειδικά αυτή την περίοδο έχει τεράστια σημασία για την εικόνα της. Το Ε.Κ.Κ. βρίσκεται ήδη σε συνεργασία με τον ΕΟΤ για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή του.

Το Ε.Κ.Κ., πέρα από την παραγωγή ταινιών, θεωρεί εξίσου σημαντικά τα ζητήματα της διανομής της ταινίας στις αίθουσες και της προώθησης της σε διεθνή και εγχώρια φεστιβάλ. Σχετικά με αυτά τα δύο ζητήματα θα υπάρξει στο μέλλον ξεχωριστός κανονισμός.

Σκοπός του Ε.Κ.Κ. είναι να δώσει προοπτική και να στηρίξει τις προσπάθειες των Ελλήνων κινηματογραφιστών, προκειμένου οι επιτυχίες του Ελληνικού κινηματογράφου διεθνώς, να μη θεωρηθούν ευκαιριακά πυροτεχνήματα, αλλά να γίνουν η απαρχή μιας αναπτυξιακής προοπτικής τόσο οικονομικά όσο και καλλιτεχνικά για τον κινηματογραφικό χώρο. Η κινηματογραφική τέχνη, εκτός από έκφραση ανησυχίας πνεύματος, είναι και ένα αναπτυξιακό εργαλείο και μόνο έτσι πρέπει να προσεγγίζεται από την Πολιτεία και τα θεσμικά όργανα που εντέλλονται να την στηρίζουν.

Σήμερα, το Ε.Κ.Κ. κάνει κάθε προσπάθεια προκειμένου να μειώσει το χρέος του προς την κινηματογραφική κοινότητα – χρέος μικρότερο από αυτό του Ελληνικού δημοσίου προς το Ε.Κ.Κ. Για να εφαρμοστεί ο Νέος Χρηματοδοτικός Κανονισμός, πρέπει και η Πολιτεία να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αποδοθεί στο Ε.Κ.Κ. το χρέος από την επιστροφή του Φ.Π.Α από το 2006 έως σήμερα, ποσό που ανέρχεται στα 4.500.000 ευρώ, καθώς και από τη μηδενική επιστροφή του ειδικού φόρου εισιτηρίων, η οποία για το 2012 ανέρχεται στο ποσό των 3.000.000 ευρώ περίπου. Το Ε.Κ.Κ. διεκδικεί με κάθε νόμιμο τρόπο την επιστροφή αυτών των χρημάτων.

Ο νέος Κανονισμός Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων είναι από σήμερα διαθέσιμος σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του Φορέα στη διεύθυνση www.gfc.gr

πηγή
 http://camerastyloonline.wordpress.com/2013/01/14/neos-kanonismos-xrimatodotikon-programmaton-ekk/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου