Σελίδες

Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Ναύπλιο

Η αργολική πρωτεύουσα έχει πετύχει να είναι τόπος φιλόξενος τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες της. Νέα μυαλά και άξιοι οικοδεσπότες έχουν διαμορφώσει και προσφέρουν ένα υποδειγματικό τουριστικό προϊόν, που αξίζει να γνωρίσουμε.

Η Δήμητρα, η Λαμπρινή και ο Κώστας είναι τρεις νέοι άνθρωποι που, ανεξάρτητα από τις σπουδές και τον πρότερο επαγγελματικό τους βίο, επέλεξαν να ασχοληθούν με τον τουρισμό. Αναπλιώτες όλοι τους, όπως λέγονται οι κάτοικοι της πρώτης πρωτεύουσας της Ελλάδας, είτε επέστρεψαν είτε απλώς είδαν κάποια στιγμή τον τόπο τους αλλιώς. Οραματίστηκαν πώς θα ήθελαν να είναι η πόλη όπου θα μεγαλώσουν τα παιδιά τους, αλλά και η εικόνα που αξίζει να γνωρίζουν οι επισκέπτες της, και επιδόθηκαν στο έργο. Ενα μπουτίκ ξενοδοχείο με αυθεντικά έργα τέχνης και υποδειγματικό πρωινό, ένα ζαχαροπλαστείο με τις πιο εκλεκτές σοκολάτες και ένα εναλλακτικό καφέ με βιβλιοθήκη, που κάθε καλοκαίρι διοργανώνει ένα μικρό φεστιβάλ με μεγάλα ονόματα (!), είναι μονάχα η δική τους συμβολή -και των φίλων, συγγενών και συνεργατών τους ασφαλώς- στην αναγέννηση του Ναυπλίου. Γιατί αυτοί δεν είναι οι μόνοι Αναπλιώτες που αφουγκράστηκαν τις δυνατότητες της διαχρονικά όμορφης και ελκυστικής αργολικής πρωτεύουσας. Υπάρχει μια ολόκληρη γενιά νέων επιχειρηματιών, που ολοένα και μεγαλώνει τα τελευταία χρόνια της κρίσης, και οι οποίοι έχουν βαλθεί να κάνουν την ιστορική Παλιά Πόλη του Ναυπλίου αγνώριστη. Και το σημαντικότερο, χωρίς να επαναπαύονται στο γεγονός ότι ούτως ή άλλως το Ναύπλιο αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες, και πρωτίστως Αθηναίους, που το επιλέγουν για μια κοντινή απόδραση, μιάμιση ώρα μακριά από το κλεινόν άστυ.

Ξενώνες και μικρά ξενοδοχεία, εστιατόρια, μοντέρνα καφενεία-μεζεδοπωλεία, μπαρ-θέατρα, μπιστρό, deli και φούρνοι νέας γενιάς δίνουν το στίγμα μιας συνολικής προσπάθειας για παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και αισθητικής σε μια μικρή πολιτεία που δείχνει να κατανοεί ότι δεν αρκεί να είσαι ωραία και εύκολα προσβάσιμη για να δουλεύεις όλο το χρόνο. Πλάι σε όλα αυτά, ολοκληρώνεται σιγά-σιγά η πεζοδρόμηση του ιστορικού κέντρου (το έργο υπολογίζεται να τελειώσει σε δύο χρόνια), ενώ δεν μπορούμε να παραλείψουμε το νέο ακόμα «Φουγάρο», το χώρο πολιτισμού που άνοιξε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο στις πρώην εγκαταστάσεις της κονσερβοποιίας «Ανθός», αλλά και δράσεις και εκδηλώσεις, όπως ο πρώτος Μαραθώνιος της πόλης, που διοργανώθηκε την Κυριακή 23 Μαρτίου (www.nafpliomarathon.gr), ή το 1ο Mediterranean Yacht Show, που θα πραγματοποιηθεί από 3 έως 7 Μαΐου (www.mediterraneanyachtshow.gr), οι οποίες μας δίνουν νέες αφορμές για να επισκεφτούμε την πόλη.



Μουσεία, περατζάδες και θέα

Τα αξιοθέατα του Ναυπλίου είναι πολλά και γνωστά. Είναι στην πραγματικότητα ολόκληρη η Παλιά Πόλη, η οποία εκτείνεται βόρεια του Κάστρου της Ακροναυπλίας, από τον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό έως τον προμαχώνα των Πέντε Αδελφών. Μόλις την προσεγγίσετε, μπορείτε να παρκάρετε το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ της παραλίας και, αν αγαπάτε το περπάτημα, να κινηθείτε καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής σας στην πόλη πεζή. Να βολτάρετε στους δρόμους και στις πλατείες ανάμεσα σε καλοδιατηρημένα, ενετικά και νεοκλασικά, κτίρια και να επισκεφτείτε οπωσδήποτε το βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών Πελοποννησιακό Λαογραφικό Iδρυμα - Μουσείο «Βασίλειος Παπαντωνίου» (Βασ. Αλεξάνδρου 1, Τ/27520-28.947, www.pli.gr) ή, εναλλακτικά, το Αρχαιολογικό Μουσείο (Πλ. Συντάγματος, Τ/27520-27.502) και το παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης (Σιδηράς Μεραρχίας 23, Τ/27520-21.915-35). Ο Μεγάλος Δρόμος -η σημερινή οδός Bασιλέως Kωνσταντίνου- είναι η πιο γνωστή περατζάδα του Ναυπλίου, όπου εκεί τριγύρω συγκεντρώνονται ένα σωρό επιλογές για φαγητό, καφέ ή ποτό. Οταν σουρουπώνει, όμως, αξίζει και η βόλτα στην παραλία, με τον ήλιο που δύει να ντύνει με όλες τις αποχρώσεις του κίτρινου και του κόκκινου το Μπούρτζι. Το τελευταίο μπορείτε να το επισκεφτείτε με λάντζα από το λιμάνι και κόστος γύρω στα 4 ευρώ το άτομο, αν και η πιο χαρακτηριστική εικόνα που έχουμε από το επιθαλάσσιο φρούριο-σήμα κατατεθέν της πόλης είναι από το κάστρο της Ακροναυπλίας. Η βραχώδης χερσονησίδα, που αποτελούσε στην αρχαιότητα την ακρόπολη του Ναυπλίου, προσεγγίζεται από το Βορρά, και εδώ θα έρθετε τόσο για να φωτογραφίσετε το Μπούρτζι όσο και για μια βόλτα στην Αρβανιτιά, όπως ονομάζεται η ιστορική τοποθεσία μεταξύ του βράχου του Παλαμηδίου και των νότιων υπωρειών της Ακροναυπλίας. Ο κλασικός αυτός ρομαντικός περίπατος έχει μήκος ένα χιλιόμετρο, αν σας αρέσει όμως η πεζοπορία και ο καιρός σηκώνει θάλασσα, μπορείτε να συνεχίσετε το περπάτημα για άλλα 2,5 χιλιόμετρα έως την παραλία Καραθώνα. Η άνοιξη είναι ιδανική εποχή.

Στο Παλαμήδι, τέλος, θα φτάσετε με το αυτοκίνητό σας οι πιο πολλοί ή ανεβαίνοντας τα 999 σκαλοπάτια του οι πιο τολμηροί. Και στις δύο περιπτώσεις θα πληρώσετε είσοδο (4 ευρώ), ενώ για τις ώρες λειτουργίας καλό είναι να καλέσετε πρώτα στο Τ/27520-28.036. Περιηγηθείτε το περίφημο ενετικό φρούριο, αλλά και το μέρος όπου φυλακίστηκε ο Κολοκοτρώνης, και έπειτα χαθείτε για ώρα στην πανοραμική θέα της παλιάς και της νέας πόλης του Ναυπλίου, του εύφορου αργολικού κάμπου στο βάθος και της πόλης του Αργους απέναντι. Τόσο ψηλά και τόσο ωραία...

«Μαθήματα» ακουστικής στην Επίδαυρο

Η άνοιξη είναι η ωραιότερη εποχή για να επισκεφτείς το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου - ειδικά αν έχεις έρθει έως το Ναύπλιο. Είναι μοναδική ευκαιρία, καθώς δεν θα μπεις στο χώρο μαζί με άλλες δεκατέσσερις χιλιάδες θεατές, όπως το καλοκαίρι. Αντε να πετύχεις δυο-τρία σχολεία που έχουν έρθει εκδρομή και να καθίσεις μαζί με τους μαθητές στα εδώλια για να παρακολουθήσεις την ξενάγηση. Και να θυμηθείς τα δικά σου. Το νόμισμα που ρίχνει η ξεναγός στην ορχήστρα και πώς ακούγεται καμπάνα και στον τελευταίο θεατή εκεί πάνω, ο ήχος του χαρτιού που ανεμίζει ή σκίζεται, η ομιλία χωρίς μικρόφωνα... Σαν να μην πέρασε μια μέρα από τότε που ήσουν κι εσύ στο σχολείο και άκουγες ακριβώς την ίδια ξενάγηση.

«Απαραίτητη προϋπόθεση η απόλυτη ησυχία από το κοινό και η φωνή των ηθοποιών διαχέεται σε ολόκληρο το χώρο», λέει η ξεναγός, «πιο βαθύς ο τόνος στο κέντρο της ορχήστρας, πιο λεπτός όσο απομακρύνονται από το κέντρο, εντελώς αποδυναμωμένος έξω από τον κύκλο». Φανταστικό, όπως φανταστικές είναι και οι μυρωδιές της άνοιξης. Τα αγριολούλουδα, τα πεύκα. Και οι ήχοι της. Το κελάηδισμα των πουλιών.

Η περιήγηση συνεχίζεται στον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού του Ασκληπιού, στον τόπο που επέλεξαν πριν από τόσους αιώνες να ιδρύσουν το πιο λαμπρό θεραπευτήριο του αρχαίου κόσμου. Αξιόλογο το μικρό αρχαιολογικό μουσείο και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η βόλτα που ολοκληρώνεται στο Θόλο, στο χώρο του Ναού της Αρτέμιδος και στο εντυπωσιακό Στάδιο.


Πως πάμε
Απέχει 148 χιλιόμετρα από την Αθήνα (μιάμιση ώρα περίπου με το αυτοκίνητο, 2 ώρες και ένα τέταρτο με το ΚΤΕΛ από τον Κηφισό (Τ/210-51.34.588, 27520-27.323 www.ktel-argolidas.gr). Εισιτήριο μετ’ επιστροφής 23 ευρώ.

Γυρίστε την πόλη με ποδήλατο
Γράφεστε συνδρομητής σε έναν από τους τέσσερις σταθμούς (Δημαρχείο, πλ. Κολοκοτρώνη, πλ. Εθνοσυνέλευσης και οδ. Αργους) με κόστος 1 ευρώ/μέρα ή 3 ευρώ/εβδομάδα.
Απαραίτητη προϋπόθεση κάθε βόλτα να μην ξεπερνά τη μισή ώρα.





Διαμονή
Amymone (Οθωνος 39, Τ/27520-99.477, 6972-084.554, www.amymone.gr) και Αδιάντη (Οθωνος 31, Τ/27520-22.073, www.hotel-adiandi.com). Δύο αδελφά ξενοδοχεία, πρότυπο καλού γούστου και θερμής φιλοξενίας. Με 8 δωμάτια και σουίτες η Αμυμώνη και 7 η Αδιάντη, θα ευχαριστηθείτε ύπνο στα διπλά οικολογικά κρεβάτια. Το πρωινό περιλαμβάνει πίτες ημέρας, ζυμωτό ψωμί, φρέσκα αυγά, πορτοκαλόπιτα και δικά τους τυριά. Από 65 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.
Ιππολύτη (Αριστείδου 9 και Ηλία Μινιάτη, Τ/27520-96.088, ippoliti.gr). Πολυτελής διαμονή σε νεοκλασικό μέγαρο του 19ου αιώνα, το οποίο διαθέτει άνετα δωμάτια και σουίτες διακοσμημένα με αυθεντικά έπιπλα Τοσκάνης. Γυμναστήριο και πισίνα υδρομασάζ στον κήπο. Πρωινό σε μπουφέ και ασύρματο ίντερνετ δωρεάν. Από 95 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.
Kyveli Suites (Βασ. Αλέξανδρου 18-20, Τ/27520-96.230, www.kyveli.com). Εννέα σουίτες στην Παλιά Πόλη, πλήρως εξοπλισμένες. Πρωινό, με χειροποίητα κέικ και πίτες με λαχανικά και φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού. Από 55 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.
Harmony (Παραλία Ναυπλίου, Τ/27520-24.590, www.harmonyrooms.gr). Δώδεκα πολυτελή ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ολα διαθέτουν μπαλκόνι με θέα.  Κάθε πρωί πλούσιο πρωινό σε μπουφέ με continental και παραδοσιακές συνταγές. Από 75 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.
Latini (Οθωνος 47, Τ/27520-96.470, 6981-190.999, www.latinihotel.gr). Περιποιημένα και πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια με θέα στο λιμάνι της Παλιάς Πόλης ή στο κάστρο του Παλαμηδίου. Από 60 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.
Ομορφη Πόλη (Σοφρώνη 5, Τ/27520-21.565, omorfipoli-pension.com). Απέναντι από το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Μουσείο σε ανακαινισμένο νεοκλασικό κτίριο. Διαθέτει 7 ευρύχωρα δωμάτια, αλλά και ένα ωραιότατο μπιστρό (μπορείτε να το επισκεφτείτε και αν δεν μένετε στο ξενοδοχείο). Από 50 ευρώ το δίκλινο τον Απρίλιο συν 6 ευρώ/άτομο για το πρωινό. Επίσης, σε απόσταση 3 χλμ. από το κέντρο (οδός Αγίου Βλασίου), υπάρχει ένα μικρό διαμέρισμα, που μπορεί να φιλοξενήσει έως 8 άτομα. Από 100 ευρώ τη μέρα.
Περιβόλι (Πυργιώτικα, περιοχή Αγίου Νικολάου, Τ/27520-47.905, www.hotelperivoli.com). Μια επιλογή εκτός πόλης - 8,5 χλμ. από το Ναύπλιο. Είναι χτισμένο μέσα σε έναν παλαιό πορτοκαλεώνα, ιδανικό για χαλάρωση. 95 - 105 ευρώ το απλό δίκλινο με πρωινό μέχρι τα τέλη Μαΐου και 120 - 125 ευρώ το τρίκλινο. Το Πάσχα και τα εορταστικά τριήμερα οι τιμές διαφοροποιούνται.
Tip: Για περισσότερες επιλογές διαμονής επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Συλλόγου Μικρών Ξενοδοχείων Ναυπλίου, www.allaboutnafplio.com.

 Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:
www.booking.com




Φαγητό
Νούλης (Μουτζουρίδου 22, Ναύπλιο, Τ/27520-25.541). Θα δοκιμάσετε φάβα και σαγανάκι, φρέσκες τηγανητές πατάτες και εξαιρετικό μπιφτεκι. Must το γλυκό του κουταλιού που θα σας κεράσουν, εκτός και αν πετύχετε κάνα... μπακλαβά.
Αίολος (Βασ. Ολγας 30, Τ/27520-26.828). Εκλεισε και ξανάνοιξε πρόσφατα από τους τέσσερις πρώην εργαζομένους του. Εχει αλλάξει μενού, μερίδες, στυλ και τιμές. Αναζητήστε τα πιάτα ημέρας, φτιάχνονται με λαχανικά που μαζεύει από το κτήμα του ο Χρήστος. Δοκιμάστε και το αρνάκι στη λαδόκολλα, το οσομπούκο και το φιλέτο κοτόπουλο με κρέμα γάλακτος (μαρσάλα). 
Alaloum (Παπανικολάου 10, Ναύπλιο, Τ/27520-29.883). Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα ολίγον... πειραγμένη. Ενδιαφέρουσες σαλάτες, χειροποίητο τυρόψωμο και σπανακόπιτα με δικό τους φύλλο, αλλά και πιάτα ημέρας, όπως δαμάλι στην κατσαρόλα με πουρέ πατάτας. Κατάλογος μεγάλος, μερίδες νόστιμες και κυρίως τεράστιες.
Popeye Bistro (Σταικοπούλου 32, Ναύπλιο, Τ/27520-26.005). Πίτσα, πάστα και το καλύτερο μπέργκερ της πόλης.
San Rocco (Μπουμπουλίνας 75, Τ/27520-21.276). Αυθεντική ιταλική πίτσα σε ένα ζεστό περιβαλλον με προσιτές τιμές. Η κυρία Τζουλιάνα φτιάχνει και δύο ειδών καρμπονάρες: την ελληνική και την ιταλική. Δοκιμάστε τη δεύτερη!
Πηδάλιο (25ης Μαρτίου 5) και Δίκυκλο (Μπουμπουλίνας και Αιγίου, Τ/27520-22.555). Μοντέρνα και φθηνά καφενεία. Θα απολαύσετε νοστιμότατους μεζέδες, με το Δίκυκλο να οργανώνει συχνά βραδιές με ρεμπέτικα live.

Καφέ - Ποτό - Διασκέδαση
Το Circulo (Β. Κωνσταντίνου 6 και Κοκκίνου 17, Τ/27520-47.090, www.circulo.gr) σερβίρει εξαιρετικής ποιότητας καφέδες και τσάγια, αλλά και μπίρες και ποτά, έχει βιβλιοθήκη, διοργανώνει εκθέσεις και πάρτι. Αλλά και ο Μαύρος Γάτος (Σωφρόνη 1 και Μπουμπουλίνας, Τ/6936-943.156) συνεισφέρει τα μέγιστα στην πολιτιστική ανάταση της πόλης με συναυλίες και θεατρικά στη μικρή σκηνή του. Τον υπόλοιπο καιρό αποτελεί στέκι των νέων για καφέ, ποτό και επιτραπέζια.
Στην ίδια γειτονιά, το Αλλοτινό (Βασ. Κωνσταντίνου 19, Τ/27520-96.150) είναι και καφέ, και ξενώνας με 5 δωμάτια και 2 σουίτες. Γεμάτο μέσα και έξω, μέρα και νύχτα.
Το Σοκάκι (Εθν. Αντίστασης 8, Τ/27520-26.032), εκτός από τα γνωστά, έχει και δική του συνταγή για κρέπα. Αν αγαπάτε τα πιο... κοσμικά, επισκεφτείτε το 3sixty (Παπανικολάου 26, Τ/27520-28.068).


Γλυκό, ψωμί και ντελικατέσεν
Mediterraneo Delicatessen (Σοφρώνη 10, Ναύπλιο, Τ/27520-97.704, www.mediterraneodeli.gr). Αλλαντικά από Ισπανία, τυριά από Ιταλία, κρασιά από Νεμέα. Και πολλά άλλα ελληνικά προϊόντα, όπως το δικό τους συσκευασμένο γλυκό του κουταλιού γκότζι μπέρι. «Ενα κουταλάκι την ημέρα είναι αρκετό», η συμβουλή της Φωτεινής. Σύντομα θα έχει και e-shop.
Μελίρρυτον (Σοφρώνη 15, Ναύπλιο, Τ/27520-21.445). Πάστες με σοκολάτα Valrhona (2,5 ευρώ το τεμάχιο), παγωτό με άπαχο γάλα, αλλά και σιροπιαστά, σοκολατάκια και τα κλασικά ταρτάκια, κοκάκια και εκλεράκια, σε έναν πολύ ωραίο, νέο χώρο της Παλιάς Πόλης, που έχουν επιμεληθεί οι αδελφές Λαμπρινή και Εφη Μουστακοπούλου. Σκοπεύουν να φέρουν προϊόντα για διαβητικούς, αλλά και βιολογικά μέλια και μαρμελάδες. Αξιος ζαχαροπλάστης ο Στέφανος Νταλαγιώργος, ο σύζυγος της Λαμπρινής, ο οποίος διατηρεί και δικό του ζαχαροπλαστείο στη Νέα Πόλη του Ναυπλίου, την «Τουλίπα».
Μεσάλι (Μπουμπουλίνας 43, Ναύπλιο, Τ/27520-27.300). Νεο-φούρνος στον παραλιακό δρόμο. Φρέσκο ψωμί, σάντουιτς και καφέ. Δοκιμάστε καρβελάκι χωριάτικο, αλλά και λαδόψωμο, προζυμένιο λευκό ή μαύρο και οπωσδήποτε το ψωμί με σίκαλη και καρύδι. Είναι το καλύτερό τους. Πίτες και κουλουράκια, με must το τραγανό μουστοκούκουλουρο με σταφίδα και σουσάμι, αλλά και χορταστικές μπάρες με φιστίκι Αιγίνης και αμύγδαλα συμπληρώνουν τη λίστα με τα αρτοποιήματα.

Το «Φουγάρο» καπνίζει και πάλι
Χώρος πολιτισμού, με εργαστήρια, βιβλιοθήκη, εκθεσιακούς και συναυλιακούς χώρους, καφέ και πωλητήριο, εκεί όπου στεγαζόταν κάποτε η κονσερβοποιία «Ανθός», περίπου 3 χλμ. από την πόλη. Δευτέρα και Τρίτη παραμένει κλειστό. Τις υπόλοιπες ημέρες όμως έχει ένα πλούσιο πρόγραμμα με εργαστήρια για παιδιά και μεγάλους, αναγνώσεις και μουσικές παραστάσεις που θα βρείτε στην πάντοτε ενημερωμένη ιστοσελίδα του.
> www.fougaro.gr


πηγή εφημερίδα Καθημερινή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου