Σελίδες

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Χρυσό» καλοκαίρι

Το φετινό καλοκαίρι αποδείχτηκε ιδιαίτερα αποδοτικό για το αμερικανικό σινεμά, καθώς οι εισπράξεις σημείωσαν αύξηση-ρεκόρ σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Συγκεκριμένα οι καλοκαιρινές εισπράξεις του αμερικανικού box office άγγιξαν τα 4,7 δισ. δολάρια, ένα ποσό που μεταφράζεται σε αύξηση 10,2% σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο. Τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία σημείωσε η ταινία «Iron Man 2» με συνολικές εισπράξεις 408,6 εκ. δολαρίων, ενώ ανάμεσα στις πρώτες σε κέρδη ήταν και οι ταινίες «Ανθρωπος από Ατσάλι» (290 εκ. δολαρίων) και «Εγώ ο απαισιότατος 2» (355 εκ. δολάρια). Υπήρξαν βέβαια και ταινίες, όπως «Ο Μοναχικός Καβαλάρης» και το«After Earth» που δεν κατάφεραν να αντεπεξέλθουν στις υψηλές προσδοκίες τους και έφεραν απογοητευτικές εισπράξεις.
Η μεγάλη αυτή αύξηση στο αμερικανικό box office αποδίδεται κατά κύριο λόγο στον μεγάλο αριθμό ταινιών που βγήκαν στις αίθουσες το καλοκαίρι αλλά και στην αύξηση του κοινού η οποία κινήθηκε στο 6,6% σε σχέση με πέρυσι. Αλλος ένας παράγοντας που επηρέασε, σε μικρότερο όμως βαθμό, τις εισπράξεις ήταν η αύξηση του εισιτηρίου κατά 27 σεντς.
Αναφέρουμε ενδεικτικά: «Star Trek Into Darkness» (228 εκ. δολάρια), «Παγκόσμιος πόλεμος Z» (200 εκ. δολάρια), «Ο υπέροχος Γκάτσμπι» (145 εκ. δολάρια), «The Hangover» (112 εκ. δολάρια), «Το δαχτυλίδι της φωτιάς» (100 εκ. δολάρια), «Θλιμμένη Τζάσμιν» (21 εκ. δολάρια).
Ο πρόεδρος της Εθνικής Ενωσης Ιδιοκτητών Θεάτρων σημείωσε με νόημα πως η μεγάλη αυτή αύξηση των εισπράξεων αποτελεί ένα καθαρό σημάδι της δύναμης της κινηματογραφικής βιομηχανίας, παρ' όλα αυτά πρότεινε να μοιραστούν οι πρεμιέρες των μεγάλων ταινιών σε όλους τους μήνες του χρόνου και να μην περιορίζονται μόνο στην καλοκαιρινή περίοδο: «Κάποιες ταινίες του καλοκαιριού δεν πήγαν καλά εξαιτίας της συμφόρησης. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο είχαμε πολύ μικρή παραγωγή και πολύ λίγες ταινίες μεγάλου μπάτζετ.
Ισως λοιπόν ένα από τα συμπεράσματα του φετινού καλοκαιριού θα μπορούσε να είναι πως θα πρέπει να απλώσουμε την παραγωγή και να εκμεταλλευτούμε ολόκληρη τη χρονιά» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Ωστόσο, ένας αναλυτής της ιστοσελίδας Hollywood.com απάντησε πως η παραπάνω πρόταση είναι αδύνατον να υλοποιηθεί, καθώς τα κινηματογραφικά στούντιο του Χόλιγουντ παραδοσιακά εκμεταλλεύονται την καλοκαιρινή περίοδο που τα σχολεία είναι κλειστά στοχεύοντας στο μεγαλύτερο δυνατό κοινό.

πηγή περιοδικό σινεμά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου