Σελίδες

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Η Κίνα ρίχνει 8,2 δισεκατομμύρια δολάρια στην κινηματογραφική βιομηχανία της

Πριν λίγες μέρες το παραθαλάσσιο Κινγκντάο, το λιμάνι της βορειοανατολικής Κίνας, γέμισε με κάποιους από τους διασημότερους ανθρώπους του σύγχρονου αμερικανικού σινεμά. Η Wanda Group και ο Πρόεδρός της, Γουανγκ Τζιανλίν, έδωσαν συνέντευξη Τύπου για ν’ αποκαλύψουν ότι σύντομα, μέχρι το 2017, θα μεταμορφώσουν την Κίνα στη μεγαλύτερη κινηματογραφική υπερδύναμη του κόσμου. Και κάτι μας λέει ότι θα το καταφέρουν.
Στην εκδήλωσε παρευρέθηκαν, ανάμεσα σε άλλους, ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο και η Νικόλ Κίντμαν, για να ενημερωθούν για το κτιριακό συγκρότημα Qingdao Oriental Movie Metropolis που η εταιρεία πρόκειται να εγκαινιάσει το 2017. Το συγκρότημα αυτό θα έχει ένα στούντιο παραγωγής μεγέθους 10.000 τετραγωνικών μέτρων και 19 ακόμα μικρότερους χώρους, αλλά κι ένα θεματικό πάρκο στο πρότυπο εκείνου του στούντιο της Universal στο Λος Αντζελες. Επιπλέον το συγκρότημα θα συμπεριλαμβάνει μια μόνιμη έκθεση αυτοκινήτων, μια μαρίνα για κότερα, ένα διεθνές νοσοκομείο, ξενοδοχεία και κλαμπ.
«Το μέλλον της παγκόσμιας κινηματογραφικής βιομηχανίας βρίσκεται στην Κίνα,» δήλωσε ο Γουανγκ, «γιατί έχουμε 1,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους και ως το 2018 θα έχουμε τη μεγαλύτερη κινηματογραφική παραγωγή στον κόσμο.» Οι αμερικανοί παριστάμενοι τέντωσαν τ’ αυτιά τους, ανάμεσά τους και η Πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Τσέριλ Μπουν Αϊζακς, ο Τζον Τραβόλτα, η Κάθριν Ζίτα-Τζόουνς, ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, η Κέιτ Μπέκινσεϊλ κι ο Κριστόφ Βαλτς, εκπρόσωποι εταιρειών πωλήσεων, ατζέντηδες και παραγωγοί.
Η Wanda έχει ήδη υπογράψει συμβόλαια με κινηματογραφικά στούντιο και μεμονωμένους παραγωγούς ώστε πάνω από 30 ξένες ταινίες να γυρίζονται κάθε χρόνο στο νέο συγκρότημα, μαζί και με περίπου 100 εγχώριες παραγωγές. Παράλληλα, στο συγκρότημα από τις αρχές του 2016 θα διεξάγεται ετήσιο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Για την ακρίβεια, ο Γουανγκ – επί 17 χρόνια αξιωματικός στον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό της Κίνας - δήλωσε ότι το Φεστιβάλ θα γίνει ένα από τα σημαντικότερα events στον κόσμο μέσα σε τρία με πέντε χρόνια, «ανάλογα με την κρατική έγκριση».

Ο Γουανγκ Τζιανλίν, ο οποίος είναι αυτή τη στιγμή ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα και η Wanda έχουν ήδη δωρίσει 20 εκατομμύρια δολάρια στην Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου – ναι, η προσέλευση των σταρ δεν είναι τυχαία – και σκοπεύει να διευρύνει ακόμα περισσότερο της σχέση τους. «Η οικονομία της Κίνας αναπτύσσεται ραγδαία,» είπε ο Γουανγκ, «αλλά εξακολουθεί να φτάνει στο μισό της αμερικανικής οικονομίας. Ομως σε 10 χρόνια θα έχουμε φτάσει εκεί. Η κινεζική κινηματογραφική βιομηχανία δεν μπορεί να συναγωνιστεί το Χόλιγουντ αυτή τη στιγμή, αλλά αυτό σημαίνει ότι οι δυνατότητες είναι τεράστιες. Ο στόχος μου είναι να γίνει η Wanda μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο χώρο του πολιτισμού. Γι’ αυτό και δεν έχω αποσυρθεί ακόμα!»

Η Wanda του Γουανγκ Τζιανλίν έχει ετήσιο προϋπολογισμό 5 εκ. δολαρίων για επενδύσεις στο εξωτερικό. Αυτή τη στιγμή διαθέτει 72 εμπορικά κέντρα, 38 ξενοδοχεία 5 αστέρων, περισσότερες από 6.000 κινηματογραφικές αίθουσες, 62 πολυκαταστήματα και 68 μπαρ με καραόκε. Εχει αποκτήσει ιδιοκτησία πάνω από 9 εκατομμύρια τετραγωνικά στο σύνολο, δίνοντας πάντα έμφαση στο χώρο της διασκέδασης. «Δουλεύοντας πάνω σε αγορές και απορροφήσεις εταιρειών θέλουμε να βοηθήσουμε το κινεζικό σινεμά να ταξιδέψει στο εξωτερικό,» εξήγησε ο Γουανγκ. «Πέρσι υποστηρίξαμε τρεις ταινίες, φέτος θα είναι πέντε. Οι εισπράξεις δε μας απασχολούν στ’ αλήθεια, το σημαντικό είναι να τις γνωρίσει το διεθνές κοινό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, η Κίνα θα φτάσει το επίπεδο των εισπράξεων των αμερικανικών ταινιών ως το 2018 και θα τις διπλασιάσει ως το 2023.»

Εννοείται πως οι ταινίες που θα υποστηριχθούν από τον κινηματογραφικό και επιχειρηματικό κολοσσό είναι μόνο οι εγκεκριμένες από το Κομμουνιστικό Κόμμα.

πηγη flix.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου