Σελίδες

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

O Σούπερμαν του Τιμ Μπάρτον

«Το "The Death of Superman Lives: What Happened?" είναι ένα μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ για το "Superman Lives", μια ταινία που δεν έγινε ποτέ. Η ταινία, με όλες τις προσπάθειες που έγιναν να υλοποιηθεί από το 1987 μέχρι και το 2006, θα είχε αντεξει σήμερα στο χρόνο και θα είχε γίνει σίγουρα ένα από τα μεγάλα καλτ της ιστορίας του σινεμά. Δεν είμαι ο μόνος που ενδιαφέρομαι να μάθω τα πάντα γύρω από από το πρότζεκτ και έτσι ξεκινώ αυτό το ντοκιμαντέρ που θα καλύψει ότι ξέρουμε για την ταινία, θα προσπαθήσει να βρει όσους περισσότερους ανθρώπους ενεπλάκησαν στην αποτυχημένη δημιουργία του και μάλιστα θα περιλαμβάνει και αναπαράσταση πραγματικών σκηνών από το σενάριο.»
Με αυτήν την εισαγωγή, ο Τζον Σνεπ προλογίζει την καμπάνια χρηματοδότησης του ντοκιμαντέρ στην πλατφόρμα kickstarter.com, φέρνοντας ξανά στην επικαιρότητα μια ταινία που παραμένει μια από τις μεγάλες χαμένες ευκαιρίες να ξαναγραφτεί οριστικά και αμετάκλητα η ιστορία του Σούπερμαν από την αρχή.
Το «Superman Lives» γεννήθηκε στην πραγματικότητα, όταν ο παραγωγός Τζον Πίτερς ζήτησε από τον Κέβιν Σμιθ θα ξαναγράψει ένα σενάριο βασισμένο πάνω στο κόμικ «The Death of Superman» που κυκλοφόρησε το 1992. Μετά από πολλές αποτυχημένες σεναριακές προσπάθειες, ο Πίτερς, είχε κάποιες απαιτήσεις: το κοστούμι του Σούπερμαν να είναι όλο μαύρο, ο Σούπερμαν να μην πετάει, στην ιστορία να πρωταγωνιστήσουν ο Λεξ Λούθορ και ο Brainiac (ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με πολικές αρκούδες) με τον τελευταίο να έχει για βοηθό ένα ρομπότ «γκέι εκδοχή του R2D2 από τον «Πόλεμο των Αστρων» και ο τελικός του αντίπαλος του Σούπερμαν να είναι μια τεράστια αράχνη (ιδέα που ο Πίτερς έκανε πραγματικότητα στο «Wild Wild West»!
Ο Σμιθ δέχθηκε και πρότεινε για τους κεντρικούς ρόλους τον Μπεν Αφλεκ ως Κλαρκ Κεντ, τη Λίντα Φιορεντίνο (τι απέγινε αυτή;) ως Λόις Λέιν και τον Τζακ Νίκολσον ως Λεξ Λούθορ, ενώ για τη σκηνοθεσία πρότεινε τον Τιμ Μπάρτον, μετά την απόρριψη του Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ που εκείνη την εποχή γύριζε το «The Faculty».
Ο Μπάρτον συμφώνησε και η παραγωγή μπήκε μπρος με σκοπό η ταινία να βγει στις αίθουσες το καλοκαίρι του 1988, πάνω, δηλαδή, στην 60η επέτειο του Σούπερμαν από την πρώτη εμφάνιση του στα Action Comics. Ως Σούπερμαν είχε κλείσει ο Νίκολας Κέιτζ (όχι μόνο γιατί είναι ένας από τους πιο φανατικούς θαυμαστές του Σούπερμαν αλλά κυρίως γιατί ο Πίτερς πίστευε πως ο Κέιτζ θα έπειθε ως ένας σούπερ ήρωας που έρχεται από το διάστημα και επειδή ο Μπάρτον ήταν σίγουρος πως ο Κέιτζ θα μπορούσε για πρώτη φορά να υποδυθεί έναν Σούπερμαν που δεν θα μοιάζει στον Κλαρκ Κεντ.
Στο ρόλο του Brainiac η επικρατέστερη επιλογή ήταν ο Τιμ Αλεν (μαζί με τον Τζιμ ΚάρεΪ), η Κόρτνεϊ Κοξ ήταν υποψήφια για το ρόλο της Λόις Λέιν και για το ρόλο του Λεξ Λούθορ όλοι ήθελαν τον Κέβιν Σπέισι (ο Σπέισι θα έπαιζε τελικά τον Λούθορ στο «Superman Returns» του Μπράιαν Σίνγκερ το 2006).
Τα γυρίσματα ορίστηκαν να ξεκινήσουν στις αρχές του 1988, ενώ ο ο Μπάρτον ζήτησε από τον Γουέσλι Στρικ να ξαναγράψει το σενάριο που είχε παραδώσει ο Κέβιν Σμιθ. Ο Κέβιν Σμιθ δήλωσε την απογοήτευσή του («Ποιον πιστεύατε ότι θα υποστήριζε η Warner; Τον τύπο που έχει κάνει το "Clerks" η τον τύπο που τους έφερε μισό δισεκατομμύριο δολάρια με τον " Batman";), αλλά ο Μπάρτον συνέχισε στη δική του «υπαρξιακή» εκδοχή του Σούπερμαν και βασικό στοιχείο το σατανικό σχέδιο του Brainiac να καλύψει τον ήλιο από τον οποίο παίρνει δύναμη ο Σούπερμαν!
Τα γυρίσματα όμως αναβλήθηκαν, ο τίτλος άλλαξε (από «Superman Lives» έγινε «Superman Reborn») και επειδή το σενάριο που τελικά άρεσε στον Μπάρτον θεωρήθηκε ακριβό, μισθώθηκε ο Νταν Γκιλρόι για να το - ναι! - ξαναγράψει σε πιο οικονομική εκδοχή. Η ταινία, έχοντας πολλαπλές αντιδράσεις από τους φανατικούς του κόμικ για τις «ιεροσυλίες» που ήθελε να λανσάρει ο Τιμ Μπάρτον, μπήκε στο ψυγείο και ο Μπάρτον αποχώρησε για να γυρίσει το «Mύθο του Ακέφαλου Καβαλάρη» και όλα αυτά ενώ είχαν ήδη ξοδευτεί 30 εκατομμύρια δολάρια σε κατασκευή σκηνικών, κοστουμιών και σε έξοδα προπαραγωγής .
Ο Τιμ Μπάρτον θυμάται την εμπειρία της προετοιμασία της ταινίας ως μια από τις χειρότερες εμπειρίες της ζωής του: «Βασικά έχασα ένα χρόνο από τη ζωή μου. Και ένας χρόνος είνα πολύς καιρός για να δουλεύεις με κάποιον που δεν θέλεις να συνεργαστείς», ρίχνοντας σαφείς βολές κατά του Τζον Πίτερς.
Οι προσπάθειες, όμως, του Πίτερς να γίνει η ταινία δεν σταμάτησαν με την αποχώρηση του Τιμ Μπάρτον. Το σενάριο ξαναγράφτηκε και ο Πίτερς πρότεινε την ταινία, ανάμεσα σε άλλους, στον Μάικλ Μπει, τον Σεκάρ Καπούρ, τον Μάρτιν Κάμπελ, τον Μπρετ Ράτνερ, τον Σάιμον Γουεστ μέχρι και τον Ολιβερ Στόουν. Κανείς τους όμως δεν δέχθηκε, ο Νίκολας Κέιτζ αποχώρησε οριστικά από το πρότζεκτ το 2000 και να που τώρα, εν έτει 2013, η απίθανη ιστορία μιας ταινίας που δεν έγινε ποτέ έχει το ντοκιμαντέρ που της αξίζει.
Με επικεφαλής τον Τζον Σνεπ, παραγωγό και σκηνοθέτη (ιδιοκτήτη της εταιρίας «Schneppzone» με θητεία στην τηλεόραση, το «The Death of Superman Lives: What Happened?» ξεκινάει την καμπάνια του στο kickstarter.com για να συγκεντρώσει τα απαραίτητα χρήματα και να φέρει στο φως όλα όσα πραγματικά θα θέλαμε να γνωρίζουμε για το «Superman Lives».

δειτε το trailer
http://www.dailymotion.com/video/xx1odg_the-death-of-superman-lives-what-happened-trailer_shortfilms#from=embediframe

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου