Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012

Aniμαsyros 5.0 - έπεσε η αυλαία

Το  5ου Διεθνή  Φεστιβάλ κινηματογράφου Κινουμένων Σχεδίων Aniμαsyros έφτασε στο τέλος του και το Σάββατο το  βράδυ τελείωσε η προβολή «του ψαριού» (κυριάρχησε αυτός ο ευφημισμός του), ο ενθουσιασμός του κόσμου ήταν εμφανής. Το «Una furtiva lagrima» του Κάρλο Βόγκελε (ΗΠΑ) ένα πολύ δύσκολο τεχνικά animation με live object (το εν λόγω ψάρι), ήταν μία εύστοχη ιδέα, απαιτητική, λυρική και με χιούμορ. Και η Κριτική Επιτροπή (αποτελούμενη από την σκηνοθέτιδα και επίκουρη καθηγήτρια Εύα Στεφανή, την Ελληνοϊταλίδα συνάδελφό της Μαρί-Μαργκό Τσακίρη Σκανάτοβιτς, τον Πάτρικ Σμιθ animator και συνεργάτη του Μπιλ Πλίμπτον, και τον Δρ. Γιούργκεν Χαας, ιδρυτικό μέλος του Film Bilder και καθηγητή στη Σχολή Τεχνών και Σχεδίου της Λουκέρνης) έχει χιούμορ και το απέδειξε. Πρώτο βραβείο στο αγαπημένο του κόσμου «ψάρι» λοιπόν αλλά ειδική μνεία σ' ένα ακριβώς αντίθετου mood φιλμάκι: «Ο Εντμουντ ήταν Γαϊδούρι», η τιμ-μπαρτονική συγκινητική κατάθεση του Φρανκ Νιτόν για τη διαφορετικότητα ήρθε πολύ κοντά στο μεγάλο βραβείο. Από εκεί και πέρα, η επιτροπή έδωσε και τρία βραβεία στις σπουδαστικές ταινίες - δύο μνείες (μία για ελληνική ταινία, μία από το διεθνές πρόγραμμα) και το μεγάλο βραβείο της. Το τελευταίο πήγε στο «Δάγκωμα της Ουράς» (Bite of the Tail) της Σονγκ Ε Κιμ,  ενώ οι μνείες βρήκαν την «Εκκρεμότητα» της Ελένης Μιλτσή να κερδίζει επάξια, όπως και το Γερμανικό «366 Μέρες» του Θόρστεν Λόφλερ επίσης.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ:

Ειδική Μνεία της Κριτικής Επιτροπής για ελληνική παραγωγή: «Εκκρεμότητα» της Ελένης Μιλτσή, σπουδαστική ταινία της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

δείτε ολόκληρη την ταινία
http://www.dailymotion.com/video/xttuhv_yyyyyyyyyyy-yyy-yyyyyy-yyyyyy_shortfilms#from=embediframe

Ειδική Μνεία της Κριτικής Επιτροπής για διεθνή σπουδαστική ταινία: «366 Tage» του Θόρστεν Λόφλερ, από τη Γερμανία και τη Σχολή Κινηματογράφου Βάδης Βιτεμβέργης.

Δείτε το trailer του «366 Tage»:
http://www.dailymotion.com/video/xttucb_366-tage-trailer_shortfilms#from=embediframe

Μεγάλο Βραβείο σπουδαστικης ταινίας: «Bite of the Τail» της Σονγκ Ε Κιμ από τις ΗΠΑ από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Καλιφόρνια.

Δείτε ένα work-in-progress βίντεο του «Bite of the Τail» από το 2007:
http://www.dailymotion.com/video/xttu9u_bite-of-the-tail-trailer_shortfilms#from=embediframe

Ειδική Μνεία της Κριτικής Επιτροπής για το Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα: «Edmond Εtait un Αne» του Φρανκ Νιτόν (συμπαραγωγή Γαλλίας και Καναδά)

Δείτε το trailer του «Edmond Εtait un Αne»:
http://www.dailymotion.com/video/xttu7i_edmond-etait-un-ane-trailer_shortfilms#from=embediframe
.
Μεγάλο Βραβείο του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος: «Una furtiva lagrima» του Κάρλο Βόγκελε από τις ΗΠΑ.

Δείτε το trailer του «Una furtiva lagrima»:
http://www.dailymotion.com/video/xttu1t_una-furtiva-lagrima-yyy-yyyyy-yyyyyyy-trailer_shortfilms#from=embediframe

πηγή flix.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου