Σελίδες

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Oscars 2013

θα γράψουν ιστορία

1. Η Κάθριν Μπίγκελοου θα γίνει η πρώτη γυναίκα με δύο υποψηφιότητες για Οσκαρ σκηνοθεσίας.

Πριν τρία χρόνια είχε γίνει η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτης που κέρδισε Οσκαρ (για το «Hurt Locker»). Φέτος η φόρα - της τελευταίας στιγμής - του «Ζero Dark Thirty», την φέρνει και πάλι φαβορί, με ήδη δύο βραβεία σκηνοθεσίας (από τους κριτικούς της Νέας Υόρκης και το National Board of Review), όχι μόνο για την υποψηφιότητα αλλά και για το βραβείο. Αν συμβεί αυτό θα γίνει και η πρώτη γυναίκα που κερδίζει δύο Οσκαρ σκηνοθεσίας.

2. Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο θα πάρει το πρώτο του Οσκαρ.

Αγνοημένος επιδεικτικά πολλές φορές, υποψήφιος μέχρι σήμερα δύο φορές για Α' Ανδρικό Ρόλο (για το «Aviator» του 2004 και το «Blood Diamond» του 2006) και μια φορά για Β' Ανδρικό Ρόλο (στο «Τι Βασανίζει τον Γκίλμπερτ Γκρέιπ;» του 1993), ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο χρειάστηκε τον Ταραντίνο του για να είναι αυτή τη στιγμή φαβορί για το Οσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου για το «Django Unchained».

3. H Εμανουέλ Ριβά θα γίνει η πιο ηλικιωμένη υποψήφια ηθοποιός για το Οσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου.

Αν η Εμανουέλ Ριβά βρει τη θέση που της αξίζει στην πεντάδα των υποψήφιων γυναικών για Α' Γυναικείο Ρόλο για την «Αγάπη» του Μίκαελ Χάνεκε, στα 85 της χρονία θα είναι η πιο ηλικιωμένη υποψήφια για πρώτο ρόλο αφού τα πρωτεία κρατάει μέχρι σήμερα η Τζέσικα Τάντι που όχι μόνο ήταν υποψήφια αλλά κέρδισε και το Οσκαρ για τον «Σοφέρ της Κυρίας Νταίζη» σε ηλικία 80 ετών.

4. O Nτάνιελ Ντέι Λίουις θα γίνει ο ηθοποιός με το ρεκόρ των τριών Οσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου.

Αν ο Ντάνιελ Ντέι Λίουις, υποψήφιος στα σίγουρα για το «Lincoln» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, κερδίσει το Οσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου θα γίνει ο πρώτος άνδρας ηθοποιος με τρία Οσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου. Οι άλλοι δύο άνδρες ηθοποιοί που έχουν κερδίσει 3 Οσκαρ είναι ο Γουόλτερ Μπρέναν (όλα Β' Ανδρικού Ρόλου) και ο Τζακ Νίκολσον (δύο Α' Ανδρικού και ένα Β' Ανδρικού Ρόλου).

5. O Γουες Αντερσον θα πάρει το πρώτο του Οσκαρ.

Αν ο Γουες Αντερσον φτάσει μέχρι τις υποψηφιότητες του πρωτότυπου σεναρίου για το «Moonrise Kindgom» και κερδίσει, αυτό θα είναι το πρώτο του Οσκαρ. Η προηγούμενη φορά που ήταν υποψήφιος ήταν το 2009 στην κατηγορία καλύτερου κινουμένου σχεδίου με το «Fantastic Mr. Fox» και το 2001 πάλι για το σενάριο της «Οικογένειας Τένενμπαουμ».

6. Ο Τζον Γουίλιαμς θα σπάσει το δικό του ρεκόρ ως ο πιο πολλές φορές υποψήφιος για Οσκαρ καλύτερης μουσικής.

Αν ο Τζον Γουίλιαμς είναι υποψήφιος για τη μουσική του «Lincoln», τότε θα αυξήσει κατά μια τις υποψηφιότητές του στις 48, καταρρίπτοντας το δικό του ρεκόρ που είναι αυτό του πιο πολλές φορές υποψήφιου συνθέτη στην ιστορία των Οσκαρ και ταυτόχρονα του πιο πολλές φορές υποψήφιου εν ζωή ανθρώπου στα Οσκαρ. Το ρεκόρ, ωστόσο, των πιο πολλών υποψηφιοτήτων κρατάει ο Γουολτ Ντίσνεϊ.

7. H Kουβενζάνε Γουόλις θα γίνει η πιο νέα ηθοποιός υποψήφια για Οσκαρ.

Στα εννιά της χρόνια, η πρωταγωνίστρια του «Βeasts of the Southern Wild» του Μπεν Ζάιτλιν, θα γίνει η πιο νεαρή υποψήφια για Οσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου. Η Τατούμ Ο' Νιλ που κρατάει ακόμη και μέχρι σήμερα τα πρωτεία ήταν 10 ετών όταν κέρδισε την υποψηφιότητα και το Οσκαρ για το «Paper Moon» του 1973.

8. O Tιμ Μπάρτον θα πάρει το πρώτο του Οσκαρ.

Αν το «Frankenweenie» φτάσει μέχρι τις υποψηφιότητες και πάρει το Οσκαρ, αυτό θα είναι το πρώτο Οσκαρ που παίρνει ποτέ στην καριέρα του ο Τιμ Μπάρτον, ο οποίος δεν έχει προταθεί ποτέ για Οσκαρ σκηνοθεσίας και η προηγούμενή του υποψηφιότητα (και μοναδική) ήταν αυτή για την ίδια κατηγορία του κινουμένου σχεδίου με τη «Νεκρή Νύφη».

9. Το «Hobbit: Ενα Αναπάντεχο Ταξίδι» θα συνεχίσει την πορεία της σίκουελ τριλογίας του.

Αν το «Hobbit: Ενα Αναπάντεχο Ταξίδι» είναι υποψήφιο για Οσκαρ καλύτερης ταινίας θα γίνει το πρώτο πρίκουελ και αρχή μιας νέας τριλογίας που συνεχίζει επάξια το μύθο του σίκουέλ του. Και οι τρεις ταινίες της τριλογίας του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» ήταν υποψήφιες για Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας με την «Επιστροφή του Βασιλιά» να κερδίζει και το Οσκαρ.

10. H Tζούντι Ντεντς ή ο Χαβιέ Μπαρδέμ θα γίνουν οι πρώτες υποψηφιότητες ηθοποιών στην ιστορία των ταινιών του Τζέιμς Μποντ.
Αν η Τζούντι Ντενς ή ο Χαβιέ Μπαρδέμ καταφέρουν να εξασφαλίσουν μια υποψηφιότητα Β' Γυναικείου ή Β' Ανδρικού Ρόλου αντίστοιχα για το «Skyfall», θα γίνουν οι πρώτοι ηθοποιοί που το καταφέρνουν σε ολόκληρη την ιστορία των ταινιών του Τζέιμς Μποντ. Μέχρι σήμερα, οι ταινίες του Τζέιμς Μποντ έχουν προταθεί μόνο για δευτερεύοντα βραβεία και αρκετά από αυτά για καλύτερη μουσική ή τραγούδι.

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΟΣΚΑΡ
Οσο οι Ενώσεις Κριτικών της Αμερικής ολοκληρώνουν τις προβολές τους και ψηφίζουν ανά πόλη τα βραβεία τους, όσο οι Ξένοι Ανταποκριτές στο Λος Αντζελες ετοιμάζονται να ανακοινώσουν τις υποψηφιότητες των Χρυσών Σφαιρών, όσο όλοι μας περιμένουμε την αναγγελία των οσκαρικών υποψηφιοτήτων στις 10 Ιανουαρίου

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ
Συνυπολογίζοντας την οσκαρική βαρύτητα των υπερπαραγωγών («Les Miserables», «Lincoln», «Life of Pi», «Anna Karenina»), τη στιβαρή υπόσταση των φεστιβαλικών επιτυχιών («Argo», «Silver Linings Playbook», «The Master», «Amour»), την επικινδυνότητα όσων δεν έχουμε δει ακόμα («Zero Dark Thirty», «Django Unchained», «Promised Land»), κι όσων έρχονται με δύναμη από το περιθώριο («Beasts of the Southern Wild», «Μοοnrise Kingdom», «Middle of Nowhere») και... όχι μόνο («Skyfall», «Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή», «The Hobbit: Ενα Αναπάντεχο Ταξίδι») ετοιμάσαμε τη δική μας δεκάδα.
Πρέπει να περιμένουμε να δούμε τη ζημιά θα κάνει ο Κουέντιν Ταραντίνο με το «Django Unchained», ο Πίτερ Τζάκσον με το πρώτο μέρος της «The Hobbit» τριλογίας, κι αν επίσης η φόρα που πήρε ξανά το «Moonrise Kingdom» του Γουές Αντερσον (κερδίζοντας το Gotham Award και αρκετές υποψηφιότητες για τα Independent Spirit Awards) κάνει την έκπληξη.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ
Από τον Στίβεν Σπίλμπεργκ στον Τομ Χούπερ, από τον Ανγκ Λι στην Κάθριν Μπίγκελοου κι από τον Πολ Τόμας Αντερσον στον Μίκαελ Χάνεκε τα νερά θολώνουν επικίνδυνα στην κατηγορία σκηνοθεσίας.
Εχει πάρει μεγάλη φόρα ο Ντέιβιντ Ο' Ράσελ και το «Silver Linings Playbook» και ίσως αυτό τον επιβάλει στην πεντάδα - αν και δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει. Μία τέτοια περίπτωση θα είναι και η επιλογή του Πολ Τόμας Αντερσον («The Master»). Μην ξεχνάμε όμως τον Κουέντιν Ταραντίνο («Django Unchained») και την ανατροπή που μπορεί να προκαλέσει ή το πώς θα επιβάλλει ο Μίκαελ Χάνεκε την παρουσία του στα φετινά Οσκαρ. Γιατί ακούγεται πάρα πολύ!

Α' ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ

Τι λένε οι προβλέψεις:
Ντάνιελ Ντέι Λούις («Lincoln»)
Χοακίν Φίνιξ («The Master»)
Τζον Χοκς (The Sessions)
Ζαν Λουί Τρεντινιάν («Amour»)
Αντονι Χόπκινς («Htichcock»)

Ο Ντένζελ Ουάσινγκτον έχει συγκλονίσει τους αμερικανούς κριτικούς με το «Flight». Αντίθετα, ο Χοακιν Φίνιξ έχει τσαντίσει την Ακαδημία με τις απαξιωτικές δηλώσεις του. Επίσης είναι δυνατόν να μη βρεθεί θέση για τον Χιου Τζάκμαν («Les Miserables»);

Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ

Οι προβλέψεις λένε:
Κουαβεζανέι Γουόλις («Beasts of the Southern Wild»)
Εμανουέλ Ριβά («Amour»)
Τζέσικα Τσαστέιν («Zero Dark Thirty»)
Τζένιφερ Λόρενς («Silver Linings Playbook»)
Ναόμι Γουότς («The Impossible»)

Μένει να δούμε αν η Ελεν Μίρεν συγκλονίζει στο «Hitchcock» κι αν η Κίρα Νάιτλι θα πείσει τα μέλη της Ακαδημίας ως «Anna Karenina».

πηγή flix.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου