Σελίδες

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

«Νώε»: Κατακλυσμός αντιδράσεων

Δέκα χρόνια μετά την τεράστια εμπορική επιτυχία και τη θύελλα αντιδράσεων που ξεσήκωσαν τα «Πάθη του Χριστού» διά χειρός Μελ Γκίμπσον, η κινηματογραφική Μέκκα υποδέχεται φέτος μετά βαΐων και κλάδων το βιβλικό έπος «Νώε» του Ντάρεν Αρονόφσκι. Ο ιερός πόλεμος του Χόλιγουντ δεν έχει ημερομηνία λήξης, όσο δυνατές κι αν είναι οι φωνές διαμαρτυρίας από τις θρησκευτικές οργανώσεις που αμφισβητούν την πιστότητα του καλλιτεχνικού προϊόντος στις Γραφές.

Εν όψει της εξόδου της ταινίας στις αμερικανικές αίθουσες στις 27 του μήνα, οι όποιες παρασκηνιακές αντιδράσεις ήταν αρκετές για να βαλθούν σκηνοθέτης και στούντιο να βρουν τη βέλτιστη τελική εκδοχή της ανάμεσα σε πέντε διαφορετικές. Η φημολογούμενη κόντρα ανάμεσα στον Αρονόφσκι και την Paramount υποτίθεται πως έχει πια διευθετηθεί, ενώ και οι δύο πλευρές επιβεβαιώνουν πως ό,τι δούμε στην οθόνη είναι το όραμα του σκηνοθέτη.

Με τον προϋπολογισμό της να αγγίζει τα 125 εκατομμύρια δολάρια, τούτη η παραγωγή είναι και η μεγαλύτερη που έχει αναλάβει ποτέ ο δημιουργός του «Μαύρου κύκνου» και του «Παλαιστή». Ο Νώε που οραματίστηκε είναι ένας άνθρωπος με σάρκα και οστά, βασανισμένος από τις αμφιβολίες και τις ενοχές του. Τρωτός αλλά και αρκετά δυνατός ώστε να πείθει ως ήρωας χολιγουντιανού μπλοκμπάστερ. Ποιος άλλος, λοιπόν, θα μπορούσε να τον υποδυθεί καλύτερα από τον Ράσελ Κρόου, που σήκωσε με απόλυτη επιτυχία στους ώμους του το ιστορικό έπος του «Μονομάχου»

Το περασμένο φθινόπωρο, ο συγγραφέας Μπράιαν Γκοντάβα κατηγόρησε τον Αρονόφσκι και τον συν-σεναριογράφο Αρι Χέιντελ ότι μετέτρεψαν τον Νώε σε «παράφρονα οικολόγο». Ακόμα πιο πρόσφατα, το περιοδικό Variety δημοσίευσε έρευνα από θρησκευτική οργάνωση της Βόρειας Καρολίνας η οποία εμφάνιζε το συντριπτικό ποσοστό του 98% των ερωτηθέντων να μην είναι ικανοποιημένοι, θεωρώντας ότι η ταινία αντικαθιστά το βασικό μήνυμα της Βίβλου με ένα άλλο που δημιουργεί το Χόλιγουντ. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες δεν είχαν δει το φιλμ. «Ο Νώε ήταν κάτι σαν φύλακας άγγελος στη ζωή μου. Κάναμε ό,τι ήταν δυνατό για να διασφαλίσουμε πως το φιλμ θα σεβόταν τον γραπτό λόγο», δήλωσε ο σκηνοθέτης, μεγαλωμένος κι αυτός κατά την εβραϊκή παράδοση. Με την ευχή ότι η ταινία θα αρέσει σε πιστούς και άπιστους, οι συντελεστές μετρούν αντίστροφα για τη μεγάλη έξοδο στα τέλη του μήνα.

Απαγόρευση
Στο μεταξύ, νέα προβλήματα αντιμετωπίζει η παραγωγή και εκτός αμερικανικής αγοράς, αφού, όπως έγινε γνωστό αναμένεται να απαγορευθεί σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Το Κατάρ, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (πιθανόν ν' ακολουθήσει και η Αίγυπτος) δεν θέλουν να προβάλλουν το φιλμ, γιατί θεωρούν ότι απεικονίζει «τον Αλλάχ ή τους προφήτες του ή τους συντρόφους του προφήτη Μωάμεθ».

«Ο υιός του Θεού»
Επιβεβαιώνοντας την απήχηση που εξακολουθούν να έχουν οι θρησκευτικές ταινίες στο αμερικανικό κοινό, το θρησκευτικό δράμα «Ο υιός του Θεού», βασισμένο στην περσινή επιτυχημένη μίνι σειρά «Η Βίβλος», έκανε πρεμιέρα στις ΗΠΑ στις 28 Φεβρουαρίου συγκεντρώνοντας 25,6 εκατομμύρια δολάρια, εισπράξεις που ξεπέρασαν τις αρχικές προσδοκίες του στούντιο της Fox. Πίσω από τη δημιουργία του είναι ο βασιλιάς των τηλεοπτικών ριάλιτι Μαρκ Μπένετ που, προκειμένου να προωθήσει το φιλμ, γύρισε με τη σύζυγό του 40 αμερικανικές πόλεις για την πραγματοποίηση εκκλησιαστικών προβολών.

Έξοδος
Το 2014 δεν θα δούμε μόνο τον Ράσελ Κρόου σαν βιβλικό ήρωα, αλλά και τον Κρίστιαν Μπέιλ που ενσαρκώνει τον Μωυσή στην υπερπαραγωγή «Exodus» του Ρίντλεϊ Σκοτ. Η ταινία θα βγει στις αίθουσες στις 12 Δεκεμβρίου, για να μας παρουσιάσει έναν ηλιοκαμένο πνευματικό ηγέτη που με τα χαρίσματα ενός ήρωα δράσης οδηγεί τους Ισραηλίτες έξω από την Αίγυπτο χωρίζοντας την Ερυθρά Θάλασσα στα δύο. Χάριν εντυπωσιασμού και ευρύτερης απήχησης, το φιλμ γυρίστηκε σε 3D.

πηγή
περιοδικο σινεμά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου