Σελίδες

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου σας μαθαίνει σινεμά

Με γενικό τίτλο «Film Factory» και στέγη τη Σχολή Καλών Τεχνών, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου διοργανώνει στις 15, 16 και 17 Δεκεμβρίου μια σειρά από σεμινάρια και workshops για όσους ενδιαφέρονται να μυηθούν στο θαυμαστό κόσμο των οπτικοακουστικών μέσων με εισηγητές βραβευμένα μέλη της Ακαδημίας. Οπως αναφέρει το δελτίο τύπου της Ακαδημίας: «Φιλοδοξία μας, είναι να θεμελιωθεί ένας ακόμη ετήσιος θεσμός, που θα έχει χαρακτήρα εκπαιδευτικό και χρήσιμο όχι μόνο για τους νέους κινηματογραφιστές, αλλά για όσους επιθυμούν να εξερευνήσουν τις πτυχές της οπτικοακουστικής δημιουργίας. Η διοργάνωση αυτή της ΕΑΚ, αποσκοπεί επίσης στην ώσμωση μεταξύ των σπουδαστών καλλιτεχνικών σχολών (σχολές υποκριτικής, κιν/φου, εικαστικών τεχνών, ωδεία, κ.α.).»

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα παρακάτω:

WORKSHOPS / ΑΙΘΟΥΣΑ Α

Σάββατο 15 Δεκέμβρη

11:00 Μεταμφιέσεις-Αλλοιώσεις / Κατερίνα Βαρθαλίτου

Πώς μακιγιάρεται ένα πρόσωπο για το σινεμά σε αντίστιξη με το μακιγιάζ που χρειάζεται για μια θεατρική παράσταση; Πώς συνεργάζεται ο μακιγιέρ με τον ηθοποιό και το σκηνοθέτη; Πώς συμβάλλει το μακιγιάζ στο χτίσιμο ενός ρόλου; Η Κατερίνα Βαρθαλίτου θα συζητήσει με τη σκηνοθέτη Όλγα Μαλέα για τις διάφορες πτυχές του κινηματογραφικού μακιγιάζ.

12:50 Διάλειμμα

13:00 Από την ιδέα στην παραγωγή και στη διεθνή αγορά / Αλεξάνδρα Μπουσίου, (Α' μέρος)

Απευθύνεται σε αρχάριους παραγωγούς που θέλουν να ανακαλύψουν τα μυστικά της παραγωγής μεγάλου μήκους ταινιών σε διεθνές επίπεδο. Ανάπτυξη, χρηματοδότηση συμπαραγωγή, παραγωγή, post production, αγορές, φεστιβάλ (Απαιτείται να σταλεί αίτηση συμμετοχής και βιογραφικό προς helfiac@gmail.com)

15:00 Διάλειμμα

16:00 Από την ιδέα στην παραγωγή και στη διεθνή αγορά / Αλεξάνδρα Μπουσίου, (B' μέρος)

17:50 Διάλειμμα

18:00 Η Παιδική Ηλικία μιας Ταινίας / Γιώργος Γκικαπέππας

Τι μεσολαβεί ανάμεσα στη σύλληψη μιας σκηνής και στην αποτύπωσή της στο χάρτη που λέγεται σενάριο; Εφ’ όσον δεν υπάρχουν αυθεντίες και όλα μπορεί να ανατραπούν, ας δούμε μαζί τι είναι αυτό που κάνει μια σκηνή ξεχωριστή και γιατί. Κι ας δούμε γιατί αυτή η σκηνή είναι πολύτιμη και απαραίτητη, εξίσου αυτόνομη μα και αλληλένδετη με ολόκληρο το στόχο του σεναρίου, που κάθε φορά είναι δικός μας και μοναδικός.

20:00 Τέλος ημέρας

Κυριακή 16 Δεκέμβρη

12;00 Η Παιδική Ηλικία μιας Ταινίας / Γιώργος Γκικαπέππας

14:00 Διάλειμμα

15:00 Από την ιδέα στην παραγωγή και στη διεθνή αγορά / Αλεξάνδρα Μπουσίου, (Γ’ μέρος)

16:50 Διάλειμμα

17:00 Από την ιδέα στην παραγωγή και στη διεθνή αγορά /Αλεξάνδρα Μπουσίου, (Δ’ μέρος)

19:00 Τέλος ημέρας

Δευτέρα 17 Δεκέμβρη

13:00 Ο Χαρακτήρας / Αντώνης Καφετζόπουλος, (Α’ μέρος)

Μια σειρά από ιδέες για το χαρακτήρα σαν ελάχιστο δομικό συστατικό στις αφηγηματικές τέχνες. Προτάσεις και υποθέσεις εργασίας για σεναριογράφους, σκηνοθέτες και ηθοποιούς. (Απαιτείται να σταλεί αίτηση συμμετοχής και βιογραφικό προς helfiac@gmail.com)

15:00 Διάλειμμα

15:30 Ο Χαρακτήρας / Αντώνης Καφετζόπουλος, (Β’ μέρος)

17:30 Τέλος ημέρας

ΜASTERCLASSES / ΑΙΘΟΥΣΑ Β

Σάββατο 15 Δεκέμβρη

12:00 Acting for Camera / Ολια Λαζαρίδου, Ηλίας Δημητρίου

Μικρές συμβουλές και τεχνικές για τον ηθοποιό που αντικρίζει για πρώτη φορά την κάμερα, το εργαλείο που διαπερνά την επιδερμίδα, όπως το χαρακτήρισε ο Ηλίας Καζάν. Τι πρέπει να προσέξει ο ηθοποιός σε μια οντισιόν πως θα ερμηνεύσει ένα ρόλο κοιτώντας ένα σημάδι. Το φως, η γωνία λήψης, η φωνή, και το όλο παίξιμο μπροστά στον φακό.

14:00 Διάλειμμα

15:00 Ο ήχος σε βάθος / Αρης Λουζιώτης, Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος, Κώστας Βαρυμτιοπιώτης

Θα δούμε χωριστά όλα τα στοιχεία τα οποία αποτελούν το soundtrack μιας ταινίας, όπως το φόλευ, τα ηχητικά, το sound design, τις ατμόσφαιρες. Θα χτίσουμε μαζί βήμα βήμα, τον ήχο μιας βουβής σκηνής. Και θα δείξουμε διάφορα εργαλεία για τη δημιουργία ήχων.

16:50 Διάλειμμα

17:00 Ο ήχος του Σκηνικού / Γιώργος Γεωργίου

Ενα σκηνικό εκτός από τους φυσικούς ήχους που παράγει μπορεί να παίξει και δραματουργικά ρόλο σε μια ταινία. κάθε τι που υπάρχει στο σκηνικό επιδέχεται συνειδητής ή υποσυνείδητης μετάφρασης. Εχει να κάνει με το στόχο του σκηνογράφου. Οποιοδήποτε αντικείμενο υπάρχει μέσα στο κινηματογραφικό περιβάλλον δίνει έναυσμα στο θεατή για διαφορετικές μεταφράσεις.

19:00 Διάλειμμα

19:30 Διεύθυνση Φωτογραφίας Οδηγίες Χρήσης / Γιώργος Αργυροηλιόπουλος

Μέσα από οπτικά παραδείγματα και συζήτηση θα εξερευνήσουμε πέντε θεμελιώδη ερωτήματα: Τι δουλειά κάνει ο Διευθυντής Φωτογραφίας; Τεχνικός ή καλλιτέχνης; (το μυστηριώδες 5 %). Τεχνολογία η έμπνευση; (το εργαλείο κάνει τον μάστορα;) Προετοιμασία ή ένστικτο; (πέτυχε ή έτυχε;). Η σχετικότητα του χρόνου (το μάτι είναι φοβερό, το χέρι ευλογημένο).

21:30 Τέλος ημέρας

Κυριακή 16 Δεκέμβρη

12:00 Κινηματογραφική γλώσσα και Ντοκιμαντέρ / Χρήστος Καρακέπελης

Η σχέση της κινηματογραφικής γλώσσας στο σύγχρονο ντοκιμαντέρ και η ολοένα πιο αμφίδρομη ροή υλικού, ύφους και μεθόδων από το ντοκιμαντέρ στη μυθοπλασία.

14:00 Διάλειμμα

15:00 Από το θέμα στη γέννηση ενός βλέμματος / Χρηστος Καρακέπελης

Πώς ένα θέμα μπορεί να αποτελέσει τη βάση ενός ντοκιμαντέρ και κυρίως πώς περνάμε από το θέμα στη γέννηση ενός βλέμματος. Οι συμμετέχοντες καλούνται να φέρουν τις δικές τους ιδέες και προτάσεις, με στόχο να επιλέξουμε κάποιες από αυτές πάνω στις οποίες μπορεί να γίνει μια συζήτηση για το βλέμμα και τον τρόπο υλοποίησης τους.

16:50 Διάλειμμα

17:00 Αυτοσχεδιασμός και Ρεαλισμός / Γιάννης Οικονομίδης

Ο Γιάννης Οικονομίδης θα μιλήσει για τον τρόπο που αναζητάει το ρεαλιστικό, το φυσικό, το «αληθινό», κάνοντας εξαιρετικά μακροχρόνιες πρόβες με τους ηθοποιούς του, όπου οι αυτοσχεδιασμοί και η δουλειά πάνω στην γλώσσα, καταλήγουν να διαλύσουν το σενάριο και να το ανασυνθέσουν εξ αρχής.

19:00 Διάλειμμα

19:30 Μουσική για κινηματογράφο / Γιάννος Αιόλου

Το πρώτο μέρος θα κάνουμε μια γρήγορη ιστορική αναδρομή μιλώντας για συνθέτες- σταθμούς στο scoring ταινιών, για μουσικές σχολές και τρόπους scoring. Στο δεύτερο μέρος, θα μιλήσουμε για το πώς αντιμετωπίστηκε το soundtrack της ταινίας «Το Τανγκό των Χριστουγέννων» και οι ιδιαιτερότητες του.

21:30 Τέλος ημέρας

Η είσοδος σε όλα τα σεμινάρια και τα εργαστήρια είναι ελεύθερη και ανοιχτή στο κοινό. Στα εργαστήρια υποκριτικής και παραγωγής των Αντώνη Καφετζόπουλου και Αλεξάνδρας Μπουσίου, λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων, απαιτείται να σταλεί αίτηση συμμετοχής και βιογραφικό στο mail: helfiac@gmail.com.

Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και στα e-mails info@hellenicfilmacademy.gr & helfiac@gmail.com

http://www.hellenicfilmacademy.gr/HFA2/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου