Σελίδες

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Το συνειρμικό μοντάζ

Το συνειρμικό μοντάζ είναι μία τεχνική, που δημιουργεί μία νοηματική σχέση μεταξύ δύο πλάνων. Η σχέση αυτή περιέχει από μόνη της κάποιο μήνυμα ή νόημα, που προστίθεται στο νοηματικό περιεχόμενο των δύο πλάνων μεμονωμένα. Η τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γίνει απλώς ένα πέρασμα από κάποια χρονική στιγμή σε κάποια άλλη, αλλά και για να δημιουργήσει σημαντική αφηγηματική αξία, προσδίδοντας στην αλλαγή των δύο διαδοχικών πλάνων νοηματικό βάρος.

Ας δούμε τρία παραδείγματα.

Κλασικό είναι το μοντάζ στο 2001: A Space Odyssey (1968), στο πέρασμα από το πρώτο στο δεύτερο μέρος της ταινίας. Ξεκινά με την εποχή που οι άνθρωποι ήταν ακόμη πίθηκοι και κατευθείαν περνά στο δεύτερο μέρος, σε μια φουτουριστική εποχή. Στην τελευταία σκηνή του πρώτου μέρους συναντάμε έναν πίθηκο να ανακαλύπτει πως ένα κόκκαλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο. Το πετάει στον αέρα και……το επόμενο πλάνο μας μεταφέρει στη φουτουριστική εποχή, πρώτο σύμβολο της οποίας, μάλιστα, είναι ένας δορυφόρος ελέγχου πυρηνικών όπλων. Από το πρώτο όπλο στο τελευταίο, λοιπόν, και έτσι ο Kubrick μας αποκαλύπτει, χωρίς να το καταλαβαίνουμε, ότι η ίδια η εξέλιξη της τεχνολογίας μπορεί να στραφεί εναντίον του ανθρώπου – αυτό είναι και το κύριο θέμα της ιστορίας που ξετυλίγεται στην ταινία.

Στην ταινία The Aviator (2004) κεντρικός χαρακτήρας είναι ένας σκηνοθέτης και πιλότος. Μέσω του συνειρμικού μοντάζ, βλέπουμε μέσα σε δέκα δευτερόλεπτα ποιος είναι αυτός ο χαρακτήρας: σε μια σκηνή ερωτικών περιπτύξεων με τη σύντροφό του, τον βλέπουμε να χαϊδεύει αργά την πλάτη της, σαν να την εξερευνά. Στο αμέσως επόμενο πλάνο……βλέπουμε το χέρι του πρωταγωνιστή να ψηλαφίζει με τον ίδιο τρόπο το σκαρί ενός αεροσκάφους που ετοιμάζει με τους συνεργάτες του. Έτσι ξέρουμε πλέον πως οι δύο μεγάλες του αγάπες είναι η σύντροφός του και το αεροσκάφος που ετοιμάζει. Και τα δύο θα έχουν σημαντική επίδραση στην πορεία και τα συναισθήματα του χαρακτήρα κατά τη διάρκεια της ταινίας.

Στο δραματικό μοντάζ της εξαιρετικής Babel (2006), δύο παιδιά που μόλις πυροβόλησαν για πλάκα ένα λεωφορείο διαδέχονται τα δύο παιδιά της γυναίκας που πυροβολήθηκε. Τα πρώτα παιδιά τρέχουν μόλις καταλάβουν ότι προκάλεσαν με το παιχνίδι τους ατύχημα, και εκεί ο μοντέρ κόβει στα παιδιά του θύματος που παίζουν ανέμελα στο σπίτι τους.

δειτε τα 3 video
http://www.youtube.com/watch?v=PyMxURKyhKM

http://fps.com.gr/concept-cut/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου